Mobilite Sektörünün Kalbi TMWC’23 ile Barselona’da Attı
Bilişim Vadisi Türkiye Pavilyonu ile Yerli Mobilite Firmalarını Dünya Sahnesine Taşıdı
Türkiye’nin Mobilite Ekosistemi TMWC23’te Büyük İlgi Gördü
Türk Mobilite Şirketlerinden Avrupa Çıkarması
Geleceğin mobilite teknolojilerinin kapılarını aralayan Tomorrow.Mobility World Congress (TMWC), 7-9 Kasım tarihlerinde İspanya’nın Barcelona şehrinde gerçekleşti. Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi, TMWC kapsamında Türkiye Pavilyonu’na ev sahipliği yaptı. Sekiz yerli firma ile dört Türk girişimci, mobilite teknolojilerini dünya ile buluşturdu.
Dünyanın en büyük şehir ve kentsel inovasyon etkinliği olan Smart City Expo World Congress kapsamında Tomorrow.Mobility World Congress (TMWC) Fuarı, 7-9 Kasım 2023 tarihleri arasında İspanya’nın Barselona şehrinde gerçekleşti. Uluslararası mobilite sektörünün yenilikçi teknolojileri ve çözümleriyle yıllık buluşması olan Tomorrow.Mobility World Congress, şehirlerin kentsel mobilite vizyonlarını sürdürülebilirlik etrafında yeniden tanımlamayı hedefliyor. Fuar, 2021’den bu yana mobilite ekseninde sektör uzmanlarının ve firmaların proje, fikir, yazılım ve donanımlarını küresel ölçekte tanıtması ve sergilemesine olanak sağlıyor.
140’tan Fazla Ülkeden Katılımcı Ağırlandı
TMWC’23, bu yıl 140’tan fazla ülkenin güçlü mobilite firmaları ve girişimcilerini bir araya getirdi. Binden fazla standın yer aldığı etkinlikte geleceğin ulaşım sistemlerinden enerji ve sürdürülebilirliğe kadar birçok konu ele alınırken; kentsel lojistik, toplu ulaşım sistemleri, akıllı şehirler ve otomotiv gibi çeşitli alanlarda geliştirilen yazılım ve donanımlar ziyaretçilerle buluştu.
Yüksek kaliteli ve optimize edilmiş kamera tabanlı Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri (ADAS) çözümleri geliştirip üreten ve Türkiye’nin yerli arabası Togg’a kamera tedariği sağlayan Büyütech; altyapı-üstyapı uygulamalarına uçtan uca çözüm sağlayan sistem entegrasyonu üreten Intetra; otomotiv endüstrisine yönelik algılama, tespit ve görüntüleme sistemleri konusunda ileri teknoloji geliştiren Saykal Elektronik; trafik güvenliği ve ulaşım için yenilikçi mobilite çözümleri sunan Parabol; başta otomotiv sektörü olmak üzere birçok sektöre endüstriyel otomasyon konusunda hizmet veren Robo Otomasyon; altı ülkede akıllı şehir içi ulaşım araçlarıyla faaliyet gösteren BinBin; insan odaklı yaşam alanları tasarlayan LG+ Partners ve elektronik kelepçe üreticisi MAHREK de TMWC’de yerli teknolojilerini tanıttı.
Türkiye, Mobilitedeki Deneyimini Dünyaya Anlattı
Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle Türkiye’nin mobilite ekosisteminin gelişmesinde önemli bir rol oynayan Bilişim Vadisi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Türkiye Pavilyonu’nda 4 Türk girişimci farklı mobilite projeleriyle yer aldı. Türk mobilite ekosistemini dünya sahnesinde daha fazla bilinmesini sağlayan Türkiye Pavilyonu, Türk firmalarının yerli teknolojilerini uluslararası mobilite ekosistemi ile buluşturdu. Pavilyonda Türkiye’deki yatırım fırsatları, kentsel mobilite, Türkiye’deki mobilite ekosistemi ve geleceğin mobilitelerin konuşuldu. Bu özel platformda yer alan 8 yerli firma ve 4 girişim; proje, fikir ve yazılımlarını global düzeyde tanıtırken küresel rekabet güçlerini de artırma şansı yakaladı.
Bilişim Vadisi Teknolojide Atakta Olan Firmalara Büyük Bir Fırsat Sunuyor
Batarya yönetim sistemleri, birçok otomotiv elektroniği alanında da farklı ürün gamlarını global pazarlarda sunma imkânı yakaladıklarını belirten Mahrek Dış Ticaret Direktörü İlham Saleh; “Bu fuarda öne çıkarmak istediğimiz çok farklı ürün gamımız bulunuyor. Araç takipten tutun, hayvan takip ve elektronik kelepçeye kadar ürün gamımız oldukça geniş bir yelpazeden oluşuyor. Bilişim Vadisi bizim gibi teknolojide atak içinde olan firmalar için çok büyük bir imkân sağlıyor. Burada ortak paydada projeler geliştirebilir, birbirimize katma değer sağlayabiliriz. Teknoloji firmaları olarak müteşekkiriz.” diye konuştu.
Büyütech’i Uluslararası Alanda Tanıtma Fırsatı Bulduk
Türkiye’nin ilk ve tek otomotiv kamera üreticisi olarak başta otomotiv olmak üzere mobilite ve farklı sektörlerdeki kamera ve kamera ihtiyaçlarını gelişmiş teknolojileri ve tecrübeli Ar-Ge ekibiyle gerçekleştirmeyi ve desteklemeyi amaçladıklarını söyleyen Büyütech İş Geliştirme Uzmanı Cemre Tepe Zentürk;“Tomorrow.Mobility, mobilite sektörü için çok önemli bir fuar. Bu fuarda farklı sektörlerde bulunan oyuncuların kamera ve kamera ihtiyaçlarını belirlemek ve Büyütech’i global olarak tanıtma fırsatı bulduk. Bu alanda hem yurt içinde hem de yurt dışında Bilişim Vadisi’nin bizlere verdiği destek için teşekkür ederiz.” dedi.
Saykal Mobilite Dünyasında Kendine Yeni Partnerler Arıyor
Geliştirdikleri radar teknolojisine sahip kör nokta tespit sensörleriyle bu fuara katıldıklarını kaydeden Saykal Elektronik İş Geliştirme Müdürü İsmail Bican; “Firmamız özellikle bütün dünyada trend haline gelen ve büyük şirketlerle startupların birlikte bir ekosistem oluşturduğu mobilite dünyasında kendine yeni partnerler arıyor. Burada olası iş birliklerini kovalarken bir yandan da yaptığımız ortaklık, iş birliği görüşmelerini de bu fuarda yapıyoruz.” diye konuştu.
Mikromobilitenin Güçlü Oyuncuları Bir Arada
Fuarın mikromobilite alanında bütün oyuncuları bir araya getirdiğine dikkat çeken BinBin Geliştirme ve Teşvik Başkanı İbrahim Kumaş; “Burada çeşitli belediyelerle görüşme imkânımız oldu. Bilişim Vadisi’ne buraya gelmemize vesile oldukları için teşekkür ediyoruz.” dedi.
Bilişim Vadisi Mobilite Firmalarına Öncülük Ediyor
Fuarda bulunma sebeplerinin yeni nesil yapay zeka tabanlı adaptif kavşak yönetim sistemlerini katılımcılara ve sektör temsilcilerine anlatmak olduğunu aktaran Intetra Satış ve Pazarlama Yöneticisi Özcan Ersoy; “Bu fuarla birlikte karşılıklı iş birliklerimizi artırmayı hedefliyoruz. Bilişim Vadisi mobilite sektörüne yönelik hizmet veren firmalara öncülük ediyor. Bu tarz etkinlikler sayesinde daha çok kitleye ulaşabiliyor, kendimizi ve kendimizi daha görünür kılıyoruz” açıklamasını yaptı.
Pavilyon Türkiye’nin Mobilitedeki Gücünü Göstermesi Açısından Önem Taşıyor
Amaçlarının yenilikçi çözümlerle sürdürülebilir ulaşımı ön plana çıkarmak olduğuna dikkat çeken Parabol Pazarlama Direktörü Tuğçe Işık; “Bu fuara özellikle toplu taşıma tarafında sürdürülebilir ulaşımı destekleyen, toplu taşıma optimizasyonu analizleri sunan ürünümüzle katıldık. Türkiye Pavilyonu ile birlikte katılmak bizim için çok kıymetli. Pavilyon, akıllı şehirler alanında Türkiye’nin mobilitede güçlü bir oyuncu olduğunu göstermek açısından önem taşıyor. Bunun bir parçası olduğumuz için çok mutluyuz.” dedi.
Bilişim Vadisi’nin Önderliği Bize De Cesaret Verdi
Otomotiv sektörü için anahtar teslim robotik üretim hatları kurduklarını ve katma değerli ürünlerini tanıtmak için fuara katıldıklarını ifade eden Robo İş Geliştirme Müdürü Ömer Faruk Doğan; “Bu fuara katılarak global ekosistem içerisinde benzer örneklerini inceleyip burada ürünümüzün hangi yönünü geliştirmemiz gerektiğine karar veriyoruz. Öte yandan ürünümüz için yeni pazar fırsatları araştırıyoruz. Esasen bu iyi bir fırsat bizim için. Çünkü önceki yıllarda Türkiye’den herhangi bir pavilyon doğrudan açılmamıştı. Bilişim Vadisi’nin bu konudaki önderliği bize de cesaret verdi.” diye konuştu.