Developing the Digital & Robotic Coding Skills of Instructors and Youth

LTT-1

13-19 Kasım 2023 tarihlerinde Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilen LTT-1 eğitimi, eğitmenlerin dijital becerilerini artırmayı ve eğitim süreçlerinde yenilikçi teknolojileri etkin bir şekilde kullanmalarını sağlamayı amaçlıyor. Program boyunca, katılımcılar mBlock, Scratch ve Tinkercad gibi araçlarla çeşitli projeler geliştirerek, öğrencilerine daha yaratıcı ve etkili yöntemlerle rehberlik etme yetkinliklerini güçlendirdiler.
Bu eğitim, eğitmenlerin teknik bilgi birikimini artırarak, onların sınıf içi uygulamalarda daha özgüvenli ve yetkin olmalarına katkı sağladı. Eğitim sonunda, katılımcılar dijital eğitimde liderlik yapabilecek yetkinliklere ulaşarak, eğitim-öğretim süreçlerine yenilikçi yaklaşımlar getirme imkanı buldular.

1. Gün

Bilişim Vadisi Eğitmen Eğitimi, LMS sistemi ve eğitim setlerinin kısa bir tanıtımıyla başladı. Eğitim süresince kullanılacak materyaller hakkında bilgi verildi. Red-Kit eğitim materyali ile mBlock programı yardımıyla led yakma, buton ile led yakma, buton ve anahtar kullanarak sıralı led yakma gibi uygulamalar geliştirildi. Eğitimde, giriş-çıkış birimleri, dijital bilgi pinleri ve değişkenler gibi temel kavramlar üzerinde duruldu. Gün, eğitimlerin tamamlanmasıyla sona erdi.

2. Gün

Algoritma kavramının öğrenilmesine yönelik çeşitli program ve etkinliklerin tanıtıldığı bu günde, özellikle küçük yaş gruplarında kullanılabilecek etkinlikler üzerinde duruldu. Toxicode ve Google Blockly gibi farklı araçlarla kısa alıştırmalar yapıldı. Scratch programı tanıtıldı ve arayüz ile özelliklerinin kullanımı hakkında bilgilendirme yapıldı. Ardından, papağan uçurma, etkileşimli soru-cevap oyunu ve boomballoon gibi kısa proje örnekleri tamamlandı. Değişkenler, döngüler ve koşullar gibi programlama kavramları öğretildi. Wood-Kit Fun eğitim seti ile etkileşimli piyano projesi gerçekleştirildi. Ayrıca, Tinkercad programının tanıtımı yapıldı ve programda 3 boyutlu üzüm ile Pacman tasarımları yapıldı. Gün, Bilişim Vadisi’ndeki firmalara ve 42 okullarına düzenlenen teknik gezi ile sonlandırıldı.

3. Gün

Scratch programı ile çizim yapma etkinliklerinin gerçekleştirildiği bu günde, hareket ve dönme blokları kullanıldı. Matematiksel işlemlerin kodlarla ilişkisi üzerinde duruldu. Wood-Kit Fun setleri ile Yarasa Yakalama projesi tamamlandı. Red-Kit eğitim materyali kullanılarak potansiyometre, RGB led ve buzzer gibi komponentlerle projeler geliştirildi. Gün, bu projelerin tamamlanmasıyla sona erdi.

4. Gün

Red-Kit materyali ile mesafe sensörü, DHT sıcaklık sensörü ve LCD ekran kullanılarak çeşitli projeler gerçekleştirildi. Komponentler için gerekli kütüphanelerin eklenmesi ve günlük hayat kullanım alanları üzerine duruldu. Canva uygulaması üzerinden kartvizit ve sunum tasarımları yapıldı. Ayrıca, Small Basic programı tanıtılarak Textwindow komutu ve koşul yapıları anlatıldı. Gün, bu eğitimlerle tamamlandı.

5. Gün

Red-Kit eğitim materyali kullanılarak Mblock programında LDR (ışık sensörü), servo motor ve PIR (hareket sensörü) gibi komponentlerle çeşitli projeler geliştirildi. Small Basic programı kullanılarak koşul ve döngü yapıları (if, else, for, while) ile graphicwindow komutuna geçiş özellikleri anlatıldı. Gün, bu eğitimlerle sona erdi.

6. Gün

Scratch ile Flappy Bird oyununun tasarımlarının yapıldığı ve kodlama sürecinin tamamlandığı bu günde, arka planların nasıl kodlanacağı üzerinde duruldu. Wood-Kit Fun eğitim seti ile daha önce öğrenilen kod bloklarını içeren bir bitirme projesi tasarlandı ve kodlandı. Red-Kit seti ile RFID komponenti kullanılarak proje yapıldı ve farklı kütüphanelerin eklenmesi ve kullanım alanları hakkında bilgi verildi. Ayrıca, servo motor, mesafe sensörü ve LCD ekran komponentlerinin bir arada kullanıldığı Otomatik Park Sensörü projesi tamamlandı. Gün, bu projelerin bitirilmesiyle sonlandırıldı.

7. Gün

Eğitim sürecinin son gününde, tüm dersler blok tabanlı kodlama ile tamamlandı. Eğitimin son aşamasında ise metin tabanlı kodlamaya giriş yapılarak Red-Kit ile proje örnekleri gerçekleştirildi. Bu süreçte, öğretmenlerin metin tabanlı kodlamayı tanımaları ve öğrendikleri kodlama sürecini bir sonraki aşamaya taşımaları için ön fikir oluşturuldu. Ayrıca, öğretmenlerin ücretsiz olarak kullanabileceği Et-Edu LMS sisteminin nasıl kullanılacağı hakkında detaylı bir sunum yapıldı. Gün, sertifika teslimi ile sona erdi.