TEKNOFEST 2024 Tarımsal İnsansız Kara Aracı Yarışması’nın Final Haftası Bilişim Vadisi İzmir’de Tamamlandı

Genç Yeteneklerin Geliştirdiği Tarımsal İnsansız Kara Araçları İzmir’de Yarıştı

TEKNOFEST 2024 kapsamında, bu yıl ilk kez Bilişim Vadisi yürütücülüğünde düzenlenen Tarımsal İnsansız Kara Aracı Yarışması, tarımda yaşanan problemlere yönelik otonom çözümler geliştiren 24 takımın kıyasıya mücadelesine sahne oldu. Tarım parkurunu başarıyla tamamlayarak birinci olan takım 100 bin TL, ikinci takım 80 bin TL ve üçüncü takım ise 60 bin TL’lik ödülün sahibi olacak.

Tarım teknolojilerinin geleceğini şekillendirmek üzere dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında bu yıl ilk kez Bilişim Vadisi yürütücülüğünde düzenlenen Tarımsal İnsansız Kara Aracı Yarışması’nda 24 takım, Bilişim Vadisi İzmir Kampüsü’nde kurulan pistte, beş gün süren heyecanlı mücadeleyle tarımda karşılaşılan zorluklara karşı geliştirdikleri otonom çözümleri yarıştırdı.

Takımlar, otonom araç teknolojileri alanında geliştirdikleri özgün tasarım ve algoritmalarla tarımın geleceğini şekillendirecek yenilikler sundular. İnsansız kara araçları sayesinde tarımda verimliliği artırmayı ve tarımsal problemlere inovatif yaklaşımlar getirmeyi amaçlayan yarışmada katılımcılar, çapalama ve yabani otları tespit etme konusunda yaşanan problemlere de çözüm aradı.

225 Başvuru Arasından Finale Kalan 24 Takım Kıyasıya Mücadele Etti

Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST 2024 bünyesinde gerçekleştirilen yarışmaya başvuran 225 takım arasından finale kalmayı başaran 24 takım, tarım araçları konusunda yenilikçi teknolojilerini yarıştırdı. Finalde takımlardan geliştirdikleri otonom tarım araçlarıyla tarım arazisine benzetilen parkurdaki toprağı, sıradaki bitkileri ezmeden işlemesi ve yabancı otları tespit etmesi istendi.

Tarımda Akıllı Makinelerin Kullanımı Önem Kazanıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Bilişim Vadisi İzmir kampüsünü ziyaret ederek yarışmacılar ile bir araya geldi. Tarım sektöründe istihdam sıkıntısı olduğunu belirten Bakan Kacır, “Tarımda akıllı makinelerin kullanımı, robotların kullanımı giderek daha fazla önem ve kıymet kazanıyor. İnşallah burada TEKNOFEST yarışmalarına katılan gençlerimiz geliştirdikleri bu ürünlerle, bu sistemlerle kendi girişimlerini kuracaklar ve nihayetinde hem Türk tarımına hem de küresel düzeydeki tarımsal faaliyetlere önemli katkılar sunacaklar.” dedi. Kacır, Türkiye’nin Avrupa’nın tarımsal üretimde birinci ülkesi olduğu gibi tarım teknolojileri üretiminde de birinci ülkesi olmasının stratejik önemine vurgu yaptı. Fatih Kacır, Bilişim Vadisi’nin yarışmaya katılan tüm gençlere 6 ay kuluçka desteği vereceğini hatırlatarak, “Şimdi girişimlerini kurduktan sonra da inşallah Bilişim Vadisi’nde de girişimlerini büyütecekler.” ifadelerini kullandı.

Öğrenciler Gerçek İş Hayatına Dair Tecrübeler Kazanıyorlar

Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, Tarımsal İnsansız Kara Aracı Yarışması’nda her biri özgün olarak tasarlanmış tamamen yerli ve milli araçların hünerlerini sergilediğine dikkat çekerek “Biz Bilişim Vadisi olarak Türkiye’nin girişimci yetiştiren ve teknoloji üreten bir kültüre sahip olmasını arzu ediyoruz. Bu yarışmaların asıl amacı da bu. Burada öğrenciler işletmeden, iş birliğine, takım içinde bir tartışma çıktığında bunun nasıl çözüleceğinden sponsor bulmaya kadar karşılaşabilecekleri gerçek hayata dair tecrübeler yaşıyorlar” diye konuştu. Otonom teknolojilerle tarımda insan bağımlılığının azaltılmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini de vurgulayan Erkam Tüzgen, “İnsanlık var olduğu müddetçe tarım ihtiyacı da sürecek. Bunu en verimli, kaliteli ve doğala en yakın hali ile sağlıklı şekilde gerçekleştirebilmek için bu alanda teknolojilerin geliştirilmesini destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Dereceye Giren Takımlara Ödül

Geliştirdikleri otonom araçlarla tarım parkurunu başarıyla tamamlayan yarışmacılar arasından birinci olan takıma 100 bin, ikinciye 80 bin ve üçüncüye ise 60 bin TL ödül verildi.

İnsansız kara araçları, enerji verimliliği ve çevre dostu teknolojiler ile tarımın ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerini azaltarak sürdürülebilir tarımın kapılarını açıyor. Otonom araçlar, tarım faaliyetlerini çok daha hassas ve hızlı bir şekilde gerçekleştirdiği için geleneksel yöntemlerden çok daha verimli sonuçlar sunuyor.

Platformunuzu seçin ve paylaşın!