Teknofest Heyecanı Başlıyor
Bilişim Vadisi Dört Alanda Teknofest’te Yerini Alıyor
Teknofest heyecanı 27 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında Atatürk Havalimanı’nda başlıyor! Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi, bu heyecana ortak oluyor ve Robotaksi, Doğal Dil İşleme Yarışması ve 8. ISIF Buluş Fuarı olmak üzere dört farklı kategoride Teknofest’teki yerini alıyor.
Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi, birbirine güçlü şekilde bağlanmış bir ekosistemden oluşuyor. Bilimin teknolojiye, teknolojinin ürüne dönüştüğü ve ticarileştiği bir platform olan Bilişim Vadisi’nde her birinin kendine has kümelenmeleri bulunan Mobilite, Bağlantı Teknolojileri, Siber Güvenlik, Tasarım Teknolojileri, Akıllı Şehirler ve Oyun Teknolojileri kategorilerinde ekosistemi güçlendirecek çalışmalar yürütülüyor.
Bilişim Vadisi kurulduğu günden itibaren 920 girişim başvurusu alırken; 458 devam eden, 327 tamamlanmış projeye ve 404 firmaya da ev sahipliği yapıyor. Bilişim Vadisi’nde toplam 5420 personel Ar-Ge projelerinde faaliyet gösteriyor.
Bilişim Vadisi, 2023 Vizyon Hedefleri çerçevesinde kamu – üniversite – sanayi – sivil toplum iş birliğini sağlayarak Türkiye’nin gücüne güç katacak katma değeri yüksek yeni teknolojilerin üretilmesini ve ticarileşmesini sağlamayı amaçlıyor.
Türkiye’de milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla düzenlenen Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali Teknofest heyecanı başlıyor. 27 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek festivalde Bilişim Vadisi üç alanda yer alıyor.
Bilişim Vadisi Ev Sahipliğinde Gerçekleşen Robotaksi Takımların Kıyasıya Mücadelesine Sahne Oldu
Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Teknofest bünyesinde, bu yıl 5’incisi düzenlenen Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması finali, Bilişim Vadisi’nde gerçekleşti. Robotaksi’nin final etabında 31 takımdan 460 genç kıyasıya mücadele etti. Yarışmaya hazır araç kategorisinde 189, özgün araç sınıfında ise 151 takım başvurdu. Yarışmanın final etabında hazır araç kategorisinde 8, özgün araç kategorisinde 23 takım olmak üzere toplam 31 takım yarışmaya hak kazandı.
Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması Açık Kaynak Ekosistemini Destekliyor
Ülkemizin ihtiyaç duyduğu yazılımcı sayısını artırmak, mevcut yazılımcıların sahip olduğu nitelikleri artırmak ve açık kaynak ekosistemini geliştirmek için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayelerinde, Bilişim Vadisi ve TÜBİTAK TÜSSİDE ortaklığında kurulan Türkiye Açık Kaynak Platformu; ülkemizde kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu yazılımları açık kaynak yazılımlar ile üretmek, kamu, özel sektör ve üniversiteler ile birlikte açık kaynak ekosisteminin geliştirilmesi için üç farklı proje konusu belirleyerek bunların gerçekleştirilmesi için çeşitli çalışmalar yürütüyor. Bu projelerden bir tanesi de Türkçe Doğal Dil İşleme Projesi. Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması Türkiye Açık Kaynak Platformu altında yer alan Türkçe Doğal Dil İşleme Projesi kapsamında her yıl Teknofest öncülüğünde yarışma düzenliyor.
Bu yıl “Aşağılayıcı Söylemlerin Doğal Dil İşleme ile Tespiti” konusuyla gerçekleşen ve 48 takımın başvuruda bulunduğu yarışmada 40 takımın başvurusu kabul edildi. Başvuru şartlarını sağlayan ve yarışma için modellerini geliştiren takımlar, değerlendirme aşamasına katılmaya hak kazandı ve 23 takım bu aşama için gerekli şartları sağladı. Yarışmada birinci gelen takım 50.000 TL’lik, ikinci takım 40.000 TL’lik ve üçüncü takım ise 30.000 TL’lik ödülün sahibi olacak.
Pardus 21.3, Açık Kaynak Kodlu Yazılım Markalarını Buluşturuyor
TEKNOFEST Teknoloji yarışmaları kapsamında her yıl Pardus 21.3 Hata Yakalama ve Öneri Yarışması düzenleniyor. TÜBİTAK ve Bilişim Vadisi’nin yürütücülüğünde gerçekleştirilen Pardus 21.3 Hata Yakalama ve Öneri Yarışması’na açık kaynak kodlu yazılımlara ilgi duyan, Pardus 21.3’ü merak eden, Pardus’a katkı sağlamak isteyen Türkiye ve yurt dışında öğrenim gören tüm ilköğretim, ortaokul, lise (Açık öğretim dahil) ve üniversite öğrencileri (Lisans, Ön Lisans, Yüksek Lisans, Doktora ve Açık Öğretim Dahil) katılım sağlayabiliyor. Yarışmaya 263 kişi başvuruda bulundu, 29 kişi de yarışmaya katılım sağladı.
Bilişim Vadisi 8. ISIF Buluş Fuarı’nda 5 Standıyla Yer Alıyor
2016’dan bu yana gerçekleşen ve dünyanın en fazla ziyaretçi sayısına sahip uluslararası buluş fuarı unvanına sahip ISIF Buluş Fuarı, her yıl Teknofest ile birlikte “Milli Teknoloji Hamlesi” hareketine katkıda bulunma amacıyla düzenleniyor. Büyük çabalar sonucunda ortaya çıkarılan buluşların; tanıtılması, farkındalık yaratılması, halkla, üretici ve yatırımcıyla buluşturulması amaçlanan ve bu yıl sekizincisi düzenlenecek olan fuar, Atatürk Havalimanı’nda 27 Nisan-1 Mayıs 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Fuar etkinliğinin yanı sıra düzenlenecek ulusal ve uluslararası çalıştaylarla da ekosistemin bilgi paylaşım merkezi olmayı hedefleniyor. 8. ISIF Buluş Fuarı’nda Bilişim Vadisi de Peyk, Gais, Cowealthy, Mrz Çevre, Syntonim ve Vetie Sağlık firmalarının katılım sağladığı beş standı ile yer alacak.