Bilişim Vadisi

TÜBİTAK BİGG Program

TÜBİTAK’s 1812 Entrepreneurship Support Program (BİGG) enables entrepreneurs to transform their technology and innovation-focused business ideas into qualified business plans and to establish companies with investments of up to 900,000 TL in exchange for a 3% equity stake. Applications for the program are made through implementing organizations selected by TÜBİTAK. These organizations also provide business plan preparation support to collect, evaluate, and transform business idea applications into successful ventures.

  • Bilişim Vadisi BİGG is among the officially selected implementing organizations by TÜBİTAK.

Areas of Application

  • Smart Manufacturing Systems
  • Energy and Clean Technologies
  • Communication and Digital Transformation
  • Health and Well-being
  • Sustainable Agriculture and Nutrition

Application Conditions

  • Students enrolled in associate, bachelor’s, master’s, or doctoral programs.
  • Graduates of associate, bachelor’s, master’s, or doctoral programs.
  • Individuals who are not part of the partnership structure of any business as of the pre-application date.
  • Those who have not previously received support under the Ministry of Industry and Technology’s Technological Entrepreneurship Capital Support or the second phase of TÜBİTAK 1512 Program can apply

Opportunities Offered by Bilişim Vadisi

  1. One-on-one technical mentorship and entrepreneurship mentorship support
  2. Access to potential customers and partners through matching activities for Bilişim Vadisi companies
  3. Priority access to the Venture Capital Investment Funds that Bilişim Vadisi is a partner of
  4. Company establishment support
  5. Access to investor networks
  6. Patent application support
  7. Training on business idea development and business plans
    • 24/7 workspace
    • Meeting rooms, training, and conference hall services
    • Internet, security, and CCTV systems
    • Heating and cooling systems
    • Transportation servicesShared space opportunities at Bilişim Vadisi Incubation Center:
    • Food and beverage area (Shared kitchen usage)
    • Cafeteria, café, restaurant services
    • TÜBİTAK BİGG Processes
    • We could present the processes in a table or chart here.

TÜBİTAK BİGG Başvuru Süreci

TÜBİTAK 1512 Uygulayıcı Kuruluşa Başvur

Uygulayıcı Kuruluşun Hızlandırıcı Programına Katıl

Uygulayıcı Kuruluş ile TÜBİTAK’a Başvur

TÜBİTAK Sonuçlarını Bekle

Bir Ön Kuluçka Merkezine Yerleş ve Çalışmalarını Sürdür

TÜBİTAK’dan Onay Al ve Firmanı Kur

TÜBİTAK Sonuçlarını Bekle

BİGG Yatırım Programı Çağrıları Sıkça Sorulan Sorular

Değerlendirmeler sonucunda iş planlarının Mükemmeliyet Mührü alması uygun bulunan girişimcilerin kuracakları şirketlere TÜBİTAK BİGG Fonu, %3 hisse karşılığında 900.000 TL yatırım yapılmaktadır.

Şirket kurulumu sonrası TÜBİTAK ile Proje İzleme sözleşmesi ve TÜBİTAK BİGG fonu ile Yatırım Pay SahipleriSözleşmesi imzalanacaktır.
Tercihen YPSS’nin imzalanacağı tarihte tüm Şirket ortaklarının katılacağı bir olağan ya da olağanüstü genel kurul toplantısı yapılarak sermaye artırım kararı alınacak ve TÜBİTAK BİGG Fonu’nun Şirket’te %3 pay sahibi olması sağlanacaktır. İlgili genel kurul toplantı dokümanlarının Şirket’in mali müşaviri ve/veya avukatı ile birlikte hazırlaması gerekmekte olup taslak genel kurul dokümanları TÜBİTAK 1812-BİGG Yatırım web adresinde yer almaktadır. Genel kurul toplantısı akabinde genel kurul toplantı evraklarının taranmış imzalı kopyaları TÜBİTAK BİGG Fonu yetkililerine e-mail yoluyla iletilecek ve akabinde Şirket’in banka hesabına TÜBİTAK BİGG Fonu tarafından 900.000 TL tutarında emisyon primli sermaye tutarı aktarılacaktır.
BİGG Yatırım Programı kapsamında yatırım yapılacak şirketlerin anonim şirket statüsünde kurulması gerekmektedir.
TÜBİTAK BİGG Fonunda TÜBİTAK’ın tek yatırımcı olacağı öngörülmektedir. İlerleyen süreçte açılacak yeni çağrılara yönelikolarak farklı fonların oluşturulabilmesi ve yeni yatırımcıların bu fonlara katılması hedeflenmektedir.

İş planları için TÜBİTAK BİGG Fonu yatırım komitesinin görüşü alındıktan sonra Mükemmeliyet Mührü kararıoluşturulmaktadır. TÜBİTAK BİGG Fonu, TÜBİTAK tarafından desteklenmesine karar verilen bütün girişimlere yatırım yapmaktadır.

Değerlendirmeye alınan başvuruların büyüme potansiyeli olan, hem Ar-Ge içeriği hem de pazar potansiyeli yüksek iş planları olması beklenmektedir. Panel değerlendirmelerinde bu hususlar ve ticarileşme potansiyeli özellikle incelenmektedir.
Yatırım
ve         Pay       Sahipleri           Sözleşmesi        taslak    dokümanı https://tubitak.gov.tr/tr/destekler/sanayi/ulusal-destek-programlari/1812/icerik-onemli-  hususlar sayfasında yer almaktadır. Ayrıca yatırım süreçlerine ilişkin bilgilere de aynı adresten ulaşılabilmektedir.
Projenin teknik izleme süreçleri TÜBİTAK tarafından yürütülmeye devam edilecek olup, ayrıca mentorluk mekanizmaları ile de yatırım süreçlerine ilişkin yapı desteklenmeye çalışılacaktır. TÜBİTAK’ın diğer destek mekanizmalarında girişimlere sağlanan destekler de bu çağrı kapsamındaki süreçlere kanalize edilecektir.
Daha önce Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği ya da TÜBİTAK 1512 veya 1812 programları 2. Aşaması kapsamında BİGG desteği alan girişimcilerimiz yeni açılan çağrılara başvuramayacaklar.
Yatırım sonrasında TÜBİTAK BİGG fonu girişimin yönetiminde aktif şekilde yer almayı öngörmemektedir. Uygulayıcı Kuruluşlarımızın girişimcilerimize desteğinin devam etmesi planlanmaktadır.
Girişimin daha sonra farklı bir yatırım alması mevcut durumda TÜBİTAK açısından bir sorun etmemektedir.
BİGG Yatırım Programı çağrıları kapsamında desteklenecek projelere ilişkin olarak girişimcilerle TÜBİTAK arasında proje izleme sözleşmesi imzalanacaktır. İş planının tanımlanan dönem aralıklarında gerçekleşen faaliyetlere ilişkin sadece dönem raporunu içeren İş Planı İlerleme Raporu ve son dönemde İş Planı Sonuç Raporu TÜBİTAK’a sunulacaktır. Ayrıca desteklenen projelerin, destek süresinin son döneminde ve ticarileşme izleme süresi içerisinde gerçekleşen ticarileşme faaliyetlerinin sonuçları izlenecek, değerlendirilecek ve ticarileşme başarı durumu daha sonraki proje başvurularının değerlendirilmesinde kullanılacaktır. Ticarileşme dönemi proje sözleşmesi çerçevesinde destek bitiş tarihinde (ek süre verilmesi halinde ek süre dahil) başlatılacak ve mevzuat çerçevesinde 1. 3. ve 5. Yılda firma tarafından sunulacak ticarileşme raporlarıyla takip edilecektir.
TÜBİTAK, TÜBİTAK BİGG fonunda yatırımcı konumundadır. TÜBİTAK BİGG Fonu ve girişimci kuruluş arasında Yatırım PaySahipleri Sözleşmesi, TÜBİTAK ve girişimci kuruluş arasında proje izleme sözleşmesi imzalanacaktır. İş planının tanımlanan dönem aralıklarında gerçekleşen faaliyetlere ilişkin dönem raporunu içeren İş Planı İlerleme Raporu ve son dönemde İş Planı Sonuç Raporu TÜBİTAK’a sunulacak ve projenin teknik izlemesi TÜBİTAK tarafından yürütülecektir. Fonun yatırımdan çıkışına ilişkin hususlarfon ile kuruluş arasında akdedilecek Yatırım Pay Sahipleri Sözleşmesi ile belirlenmektedir.
Fon, kuruluş tarafından yürütülen projenin tamamlanmasının ardından kuruluşa ilave yatırım yapabilir veya kendi iç tüzüğüne göre kuruluşla olan ortaklığını gidererek yatırımdan çıkabilir. Fonun yatırımdan çıkışına ilişkin hususlar fon ile kuruluş arasında akdedilecek Yatırım Pay Sahipleri Sözleşmesi ile belirlenmektedir. İlerleyen süreçlere ilişkin kararlar TÜBİTAK BİGG fonu tarafından verilmektedir.

TÜBİTAK BİGG Fonunun süresi 12 yıl olup, yatırım dönemi 6 yıldır. Bu süreler dahilinde yatırımlar ve yatırımlardan çıkış gerçekleştirilecektir.

TÜBİTAK BİGG fonunun girişimlere aktaracağı yatırım tutarı sonrasında TÜBİTAK tarafından mali rapor talep edilmeyecektir.Projede yürütülen teknik faaliyetlere ilişkin dönem raporunu içeren İş Planı İlerleme Raporu TÜBİTAK’a sunulacaktır. İzleyicinin değerlendirmesi aracılığıyla gerçekleştirilen teknik izleme sonucu TÜBİTAK BİGG Fonu ile paylaşılacaktır.
Proje kapsamında desteklenecek girişimcinin kurucu ortak olacağı sermaye şirketinin Türkiye’de yerleşik anonim şirket yapısında olması gerekmektedir.
Proje İzleme Sözleşmesi ve Yatırım Pay Sahipleri Sözleşmesi Proje Yürütücüsünün ıslak imzasıyla imzalaması gerekmektedir.
Mükemmeliyet mührüne hak kazanılması durumunda, girişimcilerin, şirketle, TÜBİTAK BİGG Fonu arasında imzalanacak Yatırımve Pay Sahipleri Sözleşmesi gereği bazı taahhütlerde bulunması gerekmektedir. Buna göre, girişimciler veya çalışanlar tarafından şirketin faaliyet alanına dair oluşturulan/geliştirilen tüm Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakkı sadece şirkete ait olacaktır. Girişimciler,faaliyet konusuna ilişkin şahsen sahip oldukları her türlü Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakkı’nı herhangi bir karşılık istemeksizin yatırım öncesinde şirkete devredecektir. Herhangi bir yükseköğretim kurumu bünyesinde patent haklarının bulunması halinde söz konusu hak sahipliğinin şirkete devir işlemleri başlatılacaktır. Girişimciler bu hususlarda gerekli fikri mülkiyet devir sözleşmelerini imzalayacak ve şirketin Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakkı sahipliğini ispata ilişkin her türlü başvuruyu (TÜRKPATENT nezdinde marka başvurusu vb.) gecikmeksizin yapacaktır.

Yatırım Pay Sahipleri Sözleşmesi “3.5. Çalışma Taahhüdü, Rekabet Yasağı: Girişimciler, Şirket nezdinde pay sahibi oldukları sürece ve her halükarda, en azından İmza Tarihi’ni takip eden 2 (iki) yıl süreyle Şirket’teki görevlerinden ayrılmayacak ve görevleri süresince, yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı olarak ifa ettikleri görevleri istisna teşkil etmek üzere, yalnızca Şirket için çalışacak, ücretli veya ücretsiz olarak herhangi bir üçüncü kişi ya da firma ile / için ve/veya kendi nam ve hesabına çalışmayacak, herhangi bir surette teklif vermeyecek, danışmanlık ve benzerihizmetler vermeyecektir. Bu çerçevede,

 

Girişimciler, Şirket nezdinde pay sahibi oldukları sürece ayrıca, pay sahipliği sıfatlarının sonlanmasını takip eden 2 (iki)yıl süreyle, Şirket’in ana faaliyet alanı olarak kabul edilen “[.]” faaliyetleri alanında (“Faaliyet”), herhangi bir coğrafi sınırlama olmaksızın tüm dünyada, herhangi bir şekilde rekabet eden herhangi bir işletme nezdinde çalışmayacak ve bu tür işletmelere herhangi bir hizmet sunmayacaktır.” maddesi gereği proje yürütücüsü ve ortakların başka bir şirkette çalışması uygun değildir.

Girişimcinin bulunduğu şirketten ayrılma süresi ile ilgili hususlar girişimcinin bulunduğu şirketin iç işleri ile ilgilidir. Bu doğrultuda Başkanlığımız tarafından bir müdahale ve mevzuat bulunmamaktadır. Fakat girişimcinin şirket kuruluş işlemleri başlamadan şirketinden ayrılması gerekmektedir.
Ön başvuru tarihi itibarıyla sermaye şirketi veya gerçek kişi işletmesi herhangi bir işletmenin ortaklık yapısında yer alan kişiler 1812 programına başvuru yapamaz. (Ön başvuru tarihi iş fikrinin uygulayıcı kuruluş tarafından https://eteydeb.tubitak.gov.tr adresinden TÜBİTAK’a sunulduğu tarihi ifade etmektedir.)
1812 Programına başvuru sırasında, başvuru formuna ek olarak ilgilenen başvuru sahiplerinin Küresel Temiz Teknolojiler Programı kapsamında ek yatırım talep formu doldurulması gerekmektedir.

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından yürütülen aşağıdaki destek programlarıkapsamında proje yürütücülüğü yapmış girişimcilerin sunduğu iş planlarına 3 ödül puanı verilir. Söz konusu ödül puanının verilebilmesi için ilgili proje için ARDEB tarafından “Proje TEYDEB’e devam projesi olarak aktarılabilir” kararı verilmiş olmalıdır. Ayrıca ilgili projenin ekibinde yer alan kişilerin iş planının TÜBİTAK’a sunulmasını uygun bulduklarına dair muvafakatnamenin tarafımıza iletilmesi gerekmektedir.

1001 – Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı

1003 – Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı

1005 – Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı

1071 – Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Arttırılmasına Yönelik Destek Programı

3501 – Kariyer Destek Programı

Uygulayıcı kuruluş veya onun adına hareket eden tüzel kişiler, 1812-TÜBİTAK Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programıkapsamında TÜBİTAK BİGG Fonu’yla birlikte kuruluşlara eş yatırım yapabilirler. Uygulayıcı kuruluş, bu duyuruda belirtilen yatırımüst sınırı miktarındaki yatırım taahhüdünü iş planına uygun olarak TÜBİTAK’a bildirir. Yatırım taahhüdü tutarı, çağrı duyurusundabelirtilen iş planı son başvuru tarihini takip eden 10 iş günü içinde TÜBİTAK’ın belirlediği banka hesabına yatırılır. Uygulayıcı kuruluşun yatırım taahhüdünü yerine getirmesi durumunda, iş planlarına Mükemmeliyet Mührü verilmesi TÜBİTAK BİGG Fonu görüşü de alınarak Grup Yürütme Kurulu tarafından değerlendirilir. Uygulayıcı kuruluşun yatırım taahhüdüne dayanarak TÜBİTAK’aaktardığı miktar, ‘Yatırım ve Pay Sahipliği Sözleşmesi’nin imzalanmasının ve ardından ‘Proje İzleme Sözleşmesi’nin imzalanmasının ardından TÜBİTAK tarafından kuruluşun hesabına aktarılır.