Kazakistan’da Bilişim Rüzgarı Esti

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI ÜYELERİ KAZAKİSTAN’DA BİR ARAYA GELDİ

MEGA TEKNOLOJİ KORİDORU TÜRKİYE’DEN ORTA ASYA’YA UZANACAK

Kazakistan’da düzenlenen 2022 Digital Bridge Forum Fuarı 28-29 Eylül tarihleri arasında Türk Devletleri Teşkilatı üyeleri katılımı ile gerçekleşti. Teknoloji ve Sanayi Bakanımız Sn. Mustafa Varank ve Genel Müdürümüz A. Serdar İbrahimcioğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı fuarda Türkiye, Özbekistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve Kazakistan arasında bir iş birliği protokolü imzalandı.

Türkî Cumhuriyetlerin katıldığı 2022 Digital Bridge Forum Fuarı, 28-29 Eylül tarihleri arasında Dijital Kalkınma, İnovasyon ve Uzay Endüstrisi Bakanlığı tarafından, Astana Hub’ın organizatörlüğünde Astana’da düzenlendi.

Etkinlikte Türkiye, Özbekistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve Kazakistan olmak üzere 5 üye ülke arasında girişimci ekosistemini geliştirmek ve Türkî Cumhuriyetler arasında yer alan teknoparkların iletişim, koordinasyon ve ekosistemini güçlendirmek amacıyla Kazakistan Cumhurbaşkanı’nın da katılımıyla bir iş birliği protokolü de imzalandı.

TEKNOLOJİ SEKTÖRÜNDEKİ İŞ FIRSATLARINA ODAKLANILDI

Üst düzey kamu yetkilileri, büyük elçiler, teknoparklar, Türkî Cumhuriyetler ve yabancı ülkelerden girişimciler ve yatırımcıları bir araya getiren forumda güncel teknolojik gelişmeler, inovasyon, büyük veri, bulut çözümleri, dijital dönüşüm hizmetleri ve dijital altyapıda yatırım gibi konular ele alındı. Yeni trendler, zorluklar, bilgi teknolojilerinde gelişim, teknoloji ve ekonomide iş birliği konuları Orta Asya ölçeğinde ve global ölçekte tartışıldı. Türkî Cumhuriyetlerin katılım sağladığı etkinlikte teknoloji alanındaki iş fırsatlarına da odaklanıldı. Düzenlenen etkinlikte kanaat önderleri, liderler ve bilişim girişimcileri bilgi, deneyim ve fikirlerini paylaştı.

Teknoloji ve Sanayi Bakanımız Sn. Mustafa Varank, “Birleşmiş Dijital Ekosistemin Avantajları ve Zorlukları” konulu panelde konuşmacı olarak yer aldı. Panele, katılımcı ülke teşkilatlarının teknoloji ve sanayi bakanları da katıldı. Türkî Cumhuriyetlerde yer alan teknoparkların genel müdürlerinin konuşmacı olduğu “İnovasyon ve Girişimci Ekosistemini Kolaylaştıranlar” başlıklı panelde ise katılımcılar, ülkelerindeki bilişim teknolojilerindeki trendleri, zorlukları ve ilerlemeleri paylaşırken OTS üye ülkelerindeki teknoparkların potansiyel iş birliklerini de tartıştı. Panelistler arasında yer alan Bilişim Vadisi Genel Müdürümüz A. Serdar İbrahimcioğlu katılımcılara Bilişim Vadisi’nin hedeflerini ve projelerini anlattı.

“MEGA TEKNOLOJİ KORİDORU VİZYONUNU HAYATA GEÇİRDİK”

Bilişim Vadisi’nin tek bir teknoloji gelişim bölgesi olmadığına dikkat çeken A. Serdar İbrahimcioğlu, Kocaeli Merkez, İstanbul ve İzmir kampüsleri ile birlikte Mega Teknoloji Koridoru vizyonunu hayata geçirdiklerini ifade etti. Bilişim Vadisi’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde kurulmuş bir oluşum olduğunu belirten İbrahimcioğlu, “Bilişim Vadisi içerisinde bir girişim sermayesi yatırım fonumuz bulunuyor. Sadece Türkiye’de değil yurt dışında da bu yatırım fonu ile yatırımlarda bulunuyoruz” dedi. Genel Müdürümüz İbrahimcioğlu, dünya çapındaki teknolojik stratejilere bakıldığında Amerika’nın “Üretim Amerika”, Avrupa’nın “Endüstri 4.0”, Çin’in “Dijital İpek Yolu 2025”, Japonya’nın “Toplum 5.0” gibi konuları konuşurken Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi motivasyonu altında çalışmalar gerçekleştirdiğini vurguladı.

TÜRKİYE’DEN TÜRKÎ CUMHURİYETLERE TEKNOLOJİ TRANSFERİ

Türk Devletleri Teşkilatı üyeleri içerisinde yer alan teknoloji geliştirme bölgeleri (teknoparklar) arasında imzalanan protokolün öneminin altını çizen İbrahimcioğlu, “Bugün burada beş ülkenin bir arada olması çok güzel. Özellikle imzaladığımız bu protokol bizim için bir başlangıç. Mega Teknoloji Koridoru vizyonunu İstanbul’dan Bakü’ye, Bakü’den Astana’ya, Astana’dan Taşkent’e ve Taşkent’ten Bişkek’e taşıyacağız. Bu ülkeler arasında böyle bir mega teknoloji koridoru inşa edildiğinde teknolojimiz ve bilgi sermayemiz bu teknoloji koridoru ile birlikte transfer edilecek. Böyle bir birliktelik ve anlaşmanın bütün ülkeler arasındaki girişim ekosistemini besleyici bir başlangıç olacağını umuyorum” diye konuştu.

BİLİŞİM VADİSİ’NİN 5 GİRİŞİMİ FUARDA YERİNİ ALDI

Bilişim Vadisi olarak katıldığımız bu fuarda sivil teknolojiler odağında çalışan 5 girişimcimiz (Turan Teknoloji, Bluetech, Clouplay, Open Money ve PEYK) standıyla yer aldı. İki gün süren fuarın son gününde Astana Hub’ın düzenlediği Startup Battle’a 3 girişimcimiz katılırken, katılımcılar arasından PEYK şirketimiz finale kaldı.

Platformunuzu seçin ve paylaşın.