Türkiye’yi Teknolojide Süper Lige Taşıyacak

Türkiye’nin sivil teknolojiler, mobilite ve girişimcilik alanlarında küresel rekabet gücünü arttıracak Bilişim Vadisi İzmir’in temeli atıldı. Mega Teknoloji Koridoru’nun İzmir ayağında bulunan Bilişim Vadisi İzmir’e ilk harç, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Son Başbakan ve AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım tarafından atıldı.

Bakan Varank, “Mega Teknoloji Koridoru ile birbirine bağlanan Bilişim Vadisi Koceli ve İzmir, diğer yenilik ekosistemi bileşenleri ile birlikte Türkiye’yi teknolojide süper lige taşıyacak.” derken Son Başbakan Yıldırım, “Önümüzde altın bir fırsat var. Artık alın terinin yerine akıl terinin geçtiği bir dönemden bahsediyoruz. Bu dönemde gelişmiş sanayi ülkelerinin bir avantajı yok. Bu dönemde yetişmiş genç beyinlerin kaynak olduğu bir ülke, o da Türkiye.” ifadelerini kullandı.

İzmir Urla’daki temel atma törenine Varank ve Yıldırım’ın yanı sıra İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, AK Parti İzmir Milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı ve Mahmut Atilla Kaya, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşü Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, akademiden özel sektöre kamudan siyasete kadar birçok önemli ismi bir araya getirdi.

Teknoloji tabanlı girişimlere odaklanacak Bilişim Vadisi İzmir; Ar-Ge, yazılım ve tasarım alanlarında 6 bin kişiye istihdam sağlayacak. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’na ev sahipliği yapan Bilişim Vadisi, İzmir’deki yeni üssü ile mobilite, bağlantılı teknolojiler, sağlık ve tarım teknolojileri ile dijital oyun alanlarında Türkiye’ye güç katacak.

İLK İMZA YILDIRIM’DAN

O dönem Başbakan olan AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, 2018 yılında daha sonra ismi Bilişim Vadisi İzmir’e dönüşen İzmir Teknoloji Üssü’ne ilişkin protokolü imzaladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019’da Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nin açılışında İzmir Teknoloji Üssü’nün Bilişim Vadisi çatısı altına alınacağını açıkladı. 2021’de yayınlanan cumhurbaşkanı kararı ile 180 bin metrekarelik alan, teknoloji geliştirme bölgesi olarak ilan edildi.

Törende konuşan Bakan Varank şunları söyledi:

İZMİR’İN PARLAK BEYİNLERİ: Temelini attığımız Bilişim Vadisi İzmir Teknoloji Üssü, Cumhurbaşkanımızın açılışını yaptığı Bilişim Vadisi’nin İzmir’deki merkezi olacak. Bu ilave alan ülkemizin mobilite, bağlantılı teknolojiler, akıllı şehirler, siber güvenlik, tasarım ve dijital oyunlarda seviye atlamasına yardımcı olacak. İlk imzası Sayın Binali Yıldırım tarafından atılan, daha sonra Bilişim Vadisi çatısı altına alınan Bilişim Vadisi İzmir 180 bin metrekarelik yüz ölçüme sahip olacak. İzmir’in parlak beyinleri, Bilişim Vadisi İzmir’den dünyaya açılacak.

TARİHİ ANLARDAN BİRİ: Bakınız göreceksiniz, mega teknoloji koridoru ile birbirine bağlanan Bilişim Vadisi Koceli ve İzmir, -diğer yenilik ekosistemi bileşenleri ile birlikte- Türkiye’yi teknolojide süper lige taşıyacak. Bu yüzden bugün ülkemizin tarihi anlarından bir tanesidir. Tabii İzmir Bilişim Vadisi’nde Sayın Binali Yıldırım’ın büyük emeği var. Hayalleri var. Bu vesileyle projenin ilk harcını -Binali Bey’le beraber- atmak bizlere nasip olduğu için hassaten mutluluk yaşıyorum.

GÜÇLÜ VE MİLLİ SAVUNMA: Eğer bugün biz bu çatışmalara bu savaşlara rağmen sapasağlam bir şekilde, yerimizde duruyorsak, bunda Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yerliliğini yüzde 25’lerden yüzde 75’lere taşıdığımız savunma sanayinin payı büyüktür. Güçlü ve milli savunma sanayi, bağımsız Türkiye’nin teminatıdır. İşte şimdi, bunu sivil alana taşımanın tam zamanı. Son 19 yılda adeta sıfırdan inşa ettiğimiz inovasyon ekosistemi, Türkiye’yi zirveye taşıyacak esas sermayemizdir.

HER GÜN YENİ ATILIM: Ülkemiz büyük ve güçlü Türkiye hedefine doğru kararlılıkla ilerliyor. Sanayi ve teknoloji alanında her gün yeni bir atılım yapıyoruz. Savunma sanayindeki güçlü Türkiye imajını, diğer sanayi ve teknoloji alanlarında da oturtmak için gecemizi gündüzümüze katıyoruz. İşte Bilişim Vadisi İzmir bu çabalarımızın nişanelerinden biri olacak. Üniversite, özel sektör ve girişimcilerle ele ele ülkemizin geleceğinin temellerini inşa edecek. Bilişim Vadisi İzmir’in sene sonuna doğru faaliyete geçmesi ile birlikte Kocaeli’nde olduğu gibi, burada da girişimcilerden bir talep patlamasına yol açmasını bekliyorum.

AK Parti Genel Başkanvekili Yıldırım, törende yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

HAYAL ETTİĞİMİZ PROJE: Yıllardır hayal ettiğimiz, planladığımız bir projenin ilk adımını atıyoruz. Bakanımız Mustafa Varank’ın gayretleriyle ilk harcı koyuyoruz. Bilişimde artık mekanın ve zamanın önemi yok. Nerede yaşarsanız yaşayın, gece-gündüz iletişim var. 300 yıl, insanlık tarihi için önemli. 1700’lü yılların ortalarında dünyada değişim başlıyor; buharlı makinenin icat edilmesi. Sonrasında ikinci ve üçüncü sanayi devrimleri oluyor.

ALTIN FIRSAT: Bu üç dönemi ne yazık ki biz ıskaladık, sadece kullanıcısı olduk. Şimdi önümüzde altın bir fırsat var Türkiye olarak. 21. yüzyıl, dijital çağ, bilgi iletişim çağı, bilgi ekonomisi çağı ne derseniz deyin. Yani artık bilginin güç olduğu alın terinin yerine akıl terinin geçtiği bir dönemden bahsediyoruz. Bu dönemde gelişmiş ileri sanayi ülkelerinin bir avantajı yok. Bu dönemde yetişmiş genç beyinlerin kaynak olduğu bir ülke, o da Türkiye.

GİDECEK ÇOK YOL VAR: AK Parti iktidara geldiğinde AR-GE faaliyetlerine harcanan, 0.4. Bugün rakam 1.03 noktasına geldi. Hedefimiz, bunu 2-2,5 seviyesine çıkarmak. Önümüzde gidecek çok yol var. Bu yol, zamanı kısaltarak refahı elde etme yolu. Bilişim Vadisi’nin İzmir bölümünün başlangıç olacağını ve çok daha gelişeceğine inanıyorum.

BÜYÜK HEYECAN DUYUYORUZ

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “Bilişim Vadisi, kentimizin teknoloji alanındaki potansiyelini ortaya koyacak. Kentimize ve ülkemize hizmet edecek 6 bin takım arkadaşımız inşallah burada olağanüstü işler çıkaracak. Kocaeli ve İzmir’i buluşturacak ‘Mega Teknoloji Koridoru’nun kurulacak olmasından büyük heyecan duyuyoruz” derken AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, “İzmir’de, son dönemde teknoloji alanında çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Bilişim Vadisi İzmir, aslında İzmir’de aday olan her siyasi parti temsilcisinin vaadiydi.” ifadelerini kullandı.

FARKLI BİR BOYUT

İzmir Yüksek Teknoloi Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran “Üniversitemizin yerleşkesinde, Teknopark İzmir ile birlikte oluşturduğumuz eğitim, bilim, teknoloji, inovasyon ve girişimcilik ekosistemimiz, Bilişim Vadisi ile çok farklı bir boyuta taşınıyor. Bilişim Vadisi İzmir, İstanbul’dan başlayarak İzmir’e devam eden çok güçlü bir teknoloji koridorunun en önemli istasyonlarından biri olacaktır.” dedi.

SAVUNMADAN SİVİL ALANLARA

Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu, Bilişim Vadisi’nin savunma alanındaki teknolojik birikimleri sivil sektör ve alanlara yönlendirmek amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek “Bilişim Vadisi’nin üniversite, sanayi ve ticaret ağları ile oluşturacağı iş birlikleri bölgenin yüksek teknoloji, inovasyon, girişimcilik ve altyapı olanaklarını da artıracak.” dedi.

6 BİN İSTİHDAM

Bilişim Vadisi İzmir, tamamlandığında 63 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. Yapılacak bu yatırım ile İzmir’deki teknoloji geliştirme bölgelerinin kapalı alan kapasitesi 2 buçuk katına çıkacak. Bilişim Vadisi İzmir, 6 bin Ar-Ge, yazılım ve tasarım çalışanı ile teknoloji girişimcisine ev sahipliği yapacak.

ODAKTA SİVİL TEKNOLOJİLER VAR

Bilişim Vadisi İzmir, geliştireceği yüksek teknolojiyle uluslararası firmaları Türkiye’ye çekecek. Kurulacak AR-GE ve kuluçka yapılarıyla da girişimcilere destek verecek. Sivil teknolojileri odağına alan Bilişim Vadisi’nin, geliştirdiği ulusal ve uluslararası iş birliği ağını İzmir’de de sürdürmesi, istihdama ve üretime katkı sağlayacak. Sanayinin dijitalleşmesinde ve yazılım endüstrisinin gelişmesinde önemli katkılar sunacak. Bilişim Vadisi İzmir, prototip geliştirme ve test atölyeleriyle yenilikçi çalışmalara da ev sahipliği yapacak.

SAĞLIK VE TARIM TEKNOLOJİLERİ

Bilişim Vadisi İzmir’de sağlık ve tarım teknolojileri başta olmak üzere mobilite, bağlantı teknolojileri, akıllı şehirler, siber güvenlik, tasarım ve dijital oyun alanlarında potansiyel artırıcı çalışmalara olanak sağlanacak. İzmir’in sanayi ve teknolojideki güçlü altyapısı, üniversiteler ve teknoparklar ile oluşturulacak güçlü bağlarla perçinlenecek.

Platformunuzu seçin ve paylaşın.